Munkavédelem, tűzvédelem, érintésvédelem logó

Főoldal
Munkavédelem
Tűzvédelmi szabályzat
Munkavédelmi kockázatértékelés
Érintésvédelmi felülvizsgálat
Áraink
Elérhetőség
Érintésvédelmi felülvizsgálatÉrintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat és dokumentáció készítése MSZ HD 60364 (MSZ 2364; MSZ 172)-szabványok szerint.


Az érintésvédelmi felülvizsgálat célja:


  • Emberi életveszély kockázatának csökkentése.
  • Folyamatos üzemvitel biztosítása.
  • 14/2004.(IV. 19.) FMM rendelet betartása.

Gyakorisága:


Üzembe helyezés előtt, illetve átalakítások után. Időszakos felülvizsgálat 3 évente, KLÉSZ (Társasházakban, óvodákban, egyéb kommunálisépületekben) hatálya alatt 6 évente.

Mi az érintésvédelmi felülvizsgálat?


Az érintésvédelem célja az üzemszerűleg feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő vezető képes részek érintés elleni védelme elektromos szempontból. A hatásos érintésvédelem megakadályozza a zárlat, vagy egyéb más okból adódó potenciálisan veszélyes áram, és ez által, esetenként halálos áramütés elszenvedését. Tehát nem csak az egyénnek, de a társadalomnak is fontos, hogy mind otthonunkban, mind munkahelyünkön a biztonságos munkavégzés feltételei adottak legyenek.

Miért kell érintésvédelmi minősítő irat, dokumentáció?


A felülvizsgálat meglétét, és annak tartalmát bizonyító erővel csak papír alapúan dokumentált minősítő irattal lehet igazolni. Az érintésvédelmi minősítő iratot alá kell, hogy írja a felülvizsgáló. A minősítő iratban szereplő adatokért büntetőjogi felelősséget vállal. Tehát nem csak a megrendelő érdeke a pontos dokumentálás, hanem, az érintésvédelmi felülvizsgáló szakember is e tanúsítványban részletezett tartalomban felel.

Mit tartalmaz az érintésvédelmi dokumentáció?


Alap adatok: Megrendelő, cím, dátum, vizsgálat határa, műszer gyári száma, típusa, kalibráció ideje, felülvizsgáló neve, érintésvédelmi bizonyítványának száma.

Vizsgálati módszer leírása: Milyen jogszabály, szabvány alkalmazása szerint vizsgálta felül a kérdéses területet. Mért, és megengedett értékeket. Érintésvédelmi módot, megjegyzéseket, esetleges hibákat, és nem utolsó sorban tételes érintésvédelmi minősítést. Minden védelmi módhoz külön vizsgálati módszerek szükségesek. Pl: Egy fali dugaszoló aljaz alap esetben hurok ellenállás méréses vizsgálattal ellenőrizhető, ám ha kikapcsoló szervként áramvédő kapcsolót (FI relé) is alkalmaztak, a minősítő iratban már legalább kétféle résznek kell, hogy szerepeljen.

1. Táblázatos védővezető ellenőrzésnek.
2. Áramvédő kapcsoló ellenőrzésnek.

Milyen elektromos vizsgálatok szükségesek még?


Tűzvédelmi minősítő irat - hivatalos megnevezése: Erősáramú Berendezések Időszakos Felülvizsgálata. Gyakorisága 3, 6 évente.

Villámvédelmi minősítő irat, gyakorisága 3, 6 évente.

Kéziszerszámok felülvizsgálata, 1 évente

EPH rendszer időszakos felülvizsgálata: 3, 6 évente, de az érintésvédelmi minősítésnek a részét képezi.

EPH felülvizsgálat gáz bekötéshez: Üzembehelyezést megelőzően.

Mi az az EPH?


Egyen Potenciálra Hozó hálózat. Egy létesítmény, épületben és azon kívül található nagy kiterjedésű fém felületek, csőhálózatok egyen potenciálú összekötése. Az EPH rendszerbe be kell kötni a szintet elhagyó, vagy 5 méternél hosszabb fém szerkezeteket, valamint az 500 liternél nagyobb edényeket, tárolókat, tartályokat. Fentieken kívül több más pont is előfordul, pl.: gáz, víz, fűtés cső rendszerek kiterjedésüktől függetlenül.

A hatályos jogszabályok szerint szükséges üzembe helyezés előtti (MSZ 2364-610) és időszakos (KLÉSZ hatálya alatt 6, MSZ 172 alatt 3 évente), valamint a munkavédelemi előírások, rendeletek külön szabályozott rendszerességgel írják elő az érintésvédelem felülvizsgálatát.© 2021 - Munkavedelmis.eu - Minden jog fenntartva!

Valid CSS! Valid HTML 4.01 Transitional